Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Γλώσσα, Ενότητα 10 : Χαμένοι πολιτισμοί- Ατλαντίδα (κλικ)
Καταλαβαίνω τις δύσκολες λέξεις του κειμένου
- Ηράκλειες στήλες. Το κείμενο αναφέρεται στον πορθμό του Γιβραλτάρ, που συνδέει τον Ατλαντικό με τη Μεσόγειο. Βρίσκεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Γιβραλτάρ, στο νότιο άκρο της Ισπανίας, και στη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής. Ηράκλειες στήλες είναι η αρχαία ονομασία, γιατί, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής στο δέκατο άθλο του έφτασε μέχρι εκεί και τοποθέτησε δύο μνημειακές στήλες, καθώς πίστεψε ότι εκεί ήταν η άκρη του κόσμου.
- Τυρρηνία: ελληνική ονομασία της Ετρουρίας, περιοχής της αρχαίας Ιταλίας, βόρεια της Ρώμης, που ανέπτυξε σημαντικό πολιτισμό κατά τους αρχαίους χρόνους.
- ο κατακλυσμός (ουσ.): πάρα πολύ δυνατή βροχή, που προκαλεί πλημμύρες. Στο κείμενό μας σημαίνει πλημμύρα που προκαλεί την καταστροφή ενός ολόκληρου πολιτισμού.
- η πανίδα (ουσ. χωρίς πληθ.): το σύνολο των ζώων ενός τόπου.
- η χλωρίδα (ουσ. χωρίς πληθ.): το σύνολο των φυτών ενός τόπου.
- ο ναύσταθμος (ουσ.): κατάλληλα διαμορφωμένο λιμάνι ή όρμος, με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να αγκυροβολούν, να εφοδιάζονται και να συντηρούνται πολεμικά πλοία.
- η πρόσοψη (ουσ.): η μπροστινή όψη ενός οικοδομήματος ή ενός οικοπέδου.
- επενδυμένος, -η, -ο (μετοχή παθητ. πρκ. του ρήματος επενδύω, που χρησιμοποιείται ως επίθετο): αυτός που καλύπτεται από ένα υλικό (π.χ. ξύλο, μάρμαρο, χρυσό) για την προφύλαξη ή τη διακόσμησή του.
- ο κασσίτερος (ουσ.): μαλακό μέταλλο με χρώμα αργυρόλευκο, που χρησιμοποιείται κυρίως στη συγκόλληση μετάλλων και στην επικάλυψη μαγειρικών σκευών.
- ο ορείχαλκος (ουσ.): μεταλλικό κράμα χαλκού και ψευδάργυρου, κοινά λέγεται μπρούντζος.
- το ελεφαντοστό (ή ελεφαντοστούν ή ελεφαντόδοντο) (ουσ.): ο χαυλιόδοντας του ελέφαντα ή μέρος του χαυλιόδοντα, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη γλυπτική και στη διακοσμητική τέχνη.
- απόρθητος, -η, -ο (επίθ.): που δεν είναι δυνατόν να κυριευθεί ή δεν κυριεύτηκε, π.χ. κάστρο, φρούριο, πόλη.
- το άρθρο (ουσ.): εδώ αναφέρεται σε κείμενο εφημερίδας ή περιοδικού που μιλάει για ένα ειδικό θέμα ή για ένα σημαντικό γεγονός της ημέρας, π.χ. επιστημονικό άρθρο, πολιτικό άρθρο.
- καταποντισμένος, -η, -ο (μετοχή παθητ. πρκ. του ρήματος καταποντίζω, που χρησιμοποιείται ως επίθετο): που έχει βυθιστεί εντελώς και έχει φτάσει στο βυθό της θάλασσας.
- η παράδοση (ουσ.): στο κείμενό μας σημαίνει μια ιστορία, μια άποψη, μια πληροφορία ή μια αντίληψη που μας έχει παραδοθεί από παλιά, π.χ. η παράδοση για τη γοργόνα και το Μεγαλέξαντρο.
- γραπτές πηγές: γραπτά κείμενα (βιβλία, έγγραφα, επιγραφές κτλ.) μιας ιστορικής περιόδου, από τα οποία αντλούμε πληροφορίες.
Weirdo
Gloomy Gentlemen